Welkom bij Actuele Marketing Topics!!! Vergeet het GASTENBOEK niet te tekenen en stem op de POLL!!!

dinsdag, oktober 31, 2006

Studentencongres 9 november 2006

Op de volgende link vind je al de informatie over het studentencongres 2006 van de Stichting Marketing met als thema dit jaar "Brand Activation":



Ook wij zullen als studenten dit congres bijwonen.

Explorer vs Firefox

Zowel Internet Explorer (Explorer 7.0) als Mozilla Firefox (Firefox 2.0) kwamen de voorbije dagen met een nieuwe versie van hun browser, die u moet toelaten het net nog beter te verkennen. Maar welke is nu eigenlijk de beste?

Geschiedenis

Met internet Explorer verdreef Microsoft marktleider Netscape eind jaren '90 van de markt. De zevende versie biedt allerlei nieuwigheden, waarvan het gebruik van tabs de opvallendste is. De tabs maken het mogelijk om binnen één browsersessie meerdere vensters te openen.
Open source-project Firefox - ontwikkeld door vrijwilligers - snoept langzaam maar zeker marktaandeel af van Explorer. De vorige versies waren volgens kenners beter en veiliger dan Microsofts programma.

Gebruiksvriendelijkheid

De tabs van Explorer werken vlot, en laten toe eenvoudig en snel tussen verschillende pagina's te switchen zonder daarbij tientallen vensters in de taakbalk open te hebben. Een fikse verbetering dus. Met een klik op het muiswiel opent een pagina in een nieuwe tab. ook RSS-feeds (automatische nieuwsupdates) worden nu ondersteund, en een zoekmachine is geïntegreerd. Voor al deze nieuwigheden ging Explorer de mosterd halen bij Firefox. Een minpunt is dat voorlopig alleen de Engelse versie beschikbaar is.

De tabs had Firefox al lang, maar er werd aan gesleuteld. Wie veel tabs open heeft staan, kan nu in één klik een volledige lijst oproepen. Zeer handig. Ook het verderzetten van eerdere, afgesloten sessies is een pluspunt. Op het vlak van zoeken in de pagina is de gebruiksvriendelijkheid er op achteruitgegaan. Zoeken gaat nog steeds enorm gemakkelijk maar de makers vergaten een 'volgende' en 'vorige' knop te plaatsen. Wel handig: spellingcontrole en 'live bookmarks'die veranderingen op websites bijhouden.
Conclusie: Firefox Wint

Ondersteuning

Explorer draait enkel onder Windows XP uitgebreid met service pack 2. En enkel onder Windows. Dit is een groot minpunt.

Firefox daarentegen is er voorl elk denkbaar platform. Het nadeel is wel dat somminge sites geschreven zijn met Explorer en dus minder werken bij Firefox.
Conclusie: Firefox wint

Veligheid

Veiligehid is een aspect waar Micrsoft fel op hamert. Anti-phishing (fraudesysteem waarbij een site zich vermomt als een andere site) zit ingebouwd, maar deze beveiliging werkt met enige vertraging. Explorer lijdt het meeste van de browser onder virusaanvallen. Sommige anti-virusmakers vonden naar eigen zeggen al beveiligingslekken.

Firefox staat bekend als ultra-veilig. Niet iedereen is het daarmee eens en volgen professionals is Firefox even (on)veilig als Explorer. In de toekomst sowieso doordat hackers hun pijlen richten op de grootste browsers. De anti-phishing werkt in ieder geval sneller en beter dan bij de tegenhanger.
Conclusie: gelijkspel

Eindconclusie

Explorer 7.0 gaat duidelijk spieken bij Firefox. Maar zoals zo vaak geldt is het origineel beter dan de kopie. Voor wie extra handigheidjes niet zo belangrijk zijn, zal Explorer voldoen. Wie het maximum uit zijn surfervaring wil halen, kijkt best eens naar Firefox, net als wie uit professionele overwegingen achter het scherm zit. Uiteindelijk kunnen we dus besluiten dat Firefox 2.0 voorlopig de beste op de markt is.

Downloaden? (klik op het logo)



(Source: GvA 31 oktober 2006, p13)

zaterdag, oktober 28, 2006

Evalueer deze blog

Geef deze blog een cijfer in de poll of laat een berichtje achter in het gastenboek!!!

Je kunt dit door te klikken op de link onder de rubriek "Poll, Gastenboek en Kalender
"!!!

Wil je zelf ook een poll en gastenboek klik dan door op volgende link:


Alvast bedankt...

woensdag, oktober 25, 2006

Nanotechnologie in onze sokken?!?

Nanotechnologie is een van de dingen waar we in de toekomst meer en meer mee zullen te maken krijgen. Het is de techniek die het mogelijk moet maken te werken met deeltjes in de orde van grootte van een nanometer, één miljardste meter.

Sing Land Bio Tech is een organisatie die wereldwijd leider wil worden op het gebied van nanotechnologie. Deze organisatie heeft reeds twee producten waarin zij nanotech toepassen namelijk sokken en tandpasta. Sing Land Bio Tech stopt namelijk nanozilverdeeltjes in in deze producten….

Waarom??? Enkele actuele toepassingen...

Zoals we allemaal weten zitten er in sokken en op tanden bacterien. Nu blijkt dat zilverdeeltjes antibacteriële eigenschappen bezitten. Door middel van nanotechnologie worden deze eigenschappen een paar honderd keer versterkt. De minuscule nanozilverdeeltjes doden de bacteriën zeer effectief met als gevolg: sokken kunnen veel langer gedragen worden (mensen met zweetvoeten kunnen hierdoor wat eenvoudiger door het leven) en tandpasta heeft een veel betere en langere werking (aantal dagen).

Ook de auto ontkomt in de nabije toekomst niet aan nanotechnologie. Er zijn nano-autolakken in ontwikkeling die vuilbestendiger zijn (niet meer wekelijks je auto wassen) en die resistent zijn tegen krassen. Voor de auto-industrie kan dat heel interessant zijn maar wellicht ook bedreigend. Wat gebeurd er met de schadebedrijven met de komst van deze nanolak. Het is natuurlijk ook maar een kleine stap om in deze nanolak in de toekomst intelligentie te stoppen en ervoor te zorgen dat de kleuren van de auto dagelijks gewijzigd kunnen worden.

Conclusie

Het mooie van deze voorbeelden van nanotechnologie is dat ze zo gewoontjes zijn. Nanotech is niet alleen voor rocketscience, het is juist voor onze alledaagse producten zoals deze voorbeelden aangeven. Dit zorgt ervoor dat de belangrijkste stap in de doorbraak van de toepassing van nanotechnologie, nammelijk acceptatie door de consument, veel dichterbij komt.

(sources: www.extendlimits.nl)

maandag, oktober 23, 2006

Trends in het medialandschap

Door de vele technologische ontwikkelingen verandert het medialandschap zoals we het kennen steeds sneller. Dit betekent ook dat nieuwe media worden verbonden met oude media vb televisie via internet, radio op je GSM,...

Er zijn verschillende uitvoerige studies over de evolutie van de verschillende media verricht . Op onderstaande figuur kun je de evolutie zien voor de periode 2000-2050.


Uit deze figuur kunnen verschillende conclusies getrokken worden:

  • Het lezen van kranten en tijdschriften zal verder blijven dalen. Hoeveel dit in de werkelijkheid zal zijn gaat afhangen van de betaalbaarheid van het medium en de mate waarin de informatie via het internet kan overgebracht worden. Kranten en tijdschriften zullen dus op zoek moeten gaan naar alternatieven.
  • Wat betreft het gebruik van tv en radio zien we niet veel verandering.
  • PC en internet zijn de termen voor de toekomst. Het valt te verwachten dat dit medium nog meer zal stijgen dan wordt voorzien in bovenstaande grafiek. Dit zal in grote mate afhangen van nieuwe technologische ontwikkelingen en door de wisselwerking tussen vraag en aanbod en door beleidsinterventies van de overheid. Voorbeelden zijn de digitalisering, waardoor media als tv en internet samengaan, of samenwerking/fusies tussen aanbieders van verschillende media, wat nu wegens wettelijke beperkingen niet mogelijk is.

Naast het veranderen van soorten zal ook de behoefte van de consument evolueren. Hoe de doelgroep te bereiken is meer dan ooit een media- én communicatie- vraagstuk.

De voornaamste veranderingen binnen het medialandschap zijn:

  • Shifting: Gebruikers zullen media naar hun eigen hand gaan zetten.
  • Time compression: Snel en simpel is het devies voor wie succesvol wil zijn in het nieuwe mediatijdperk.
  • Infinite Content: Informatieproductie groeit explosief en de keus wordt oneindig.
  • Generation Change: De belangrijke innovaties zullen ingeleid worden door de jeugd en door bedrijven buiten de sector.
  • Media is everywhere: De muur, het tafelblad, een pak cornflakes...alles wordt een medium, de media zijn overal.

(sources: www.daphnedijkerman.nl, http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A770951, http://www.frankwatching.com/2004/10/media-in-nederland-nieuwe-media.html)

woensdag, oktober 18, 2006

Flickr, snel groeiende trend!


Een van de snelst groeiende websites van dit moment is het Canadese Flickr.com (wel een lollige naam, duidelijk geen nederlandstalige makers!). Flickr krijgt dagelijks vele duizenden nieuwe inschrijvingen. Het betreft een website die gebruikt kan worden om foto's te delen met vrienden en bekenden. Het plaatsen van foto's is gratis. Je kunt het vergelijken met een YouTube maar dan met foto´s i.p.v. filmpjes.

Flickr kent veel mogelijkheden:
  • Er kunnen teksten bij foto's worden gepubliceerd (niet alleen door de maker , maar ook door deze bezoekers!). Dit commentaar kan ook betrekking hebben op een deel van de foto. Je markeert dan een stuk en als een bezoeker met zijn muis over dat gedeelte van de foto gaat springt de tekst naar voren. Je kunt dit bijvoorbeeld bij een foto van Trading Minds gebruiken waarbij je de naam van ieder teamlid vermeld.
  • Foto's kunnen worden opgeladen via e-mail, maar ook via GSM's.
  • Up te loaden naar bijna alle blogs (LiveJournal, Blogger, Moveable Type, Typepad, Manila,...)

Nadeeltje

  • Zonder abonnement krijg je maar 10MB per maand, beperkt aantal albums, kleinere bestanden en spam.

Alternatieven

(sources: http://digitaal.fan.tv, www.wikipedia.com, www.flickr.com)

maandag, oktober 16, 2006

Hoeveel verdienen marketeers anno 2006?

Benieuwd hoeveel je als marketeers momenteel kunt verdienen?

Op deze "salariswijzer" kun je voor allerlei marketinggerichte jobs het actuele salaris achterhalen!!!


(Sources: www.zibb.nl, www.heliview.nl)

Wat doen jongeren tegenwoordig op het net?

Jongeren besteden het merendeel van hun vrije tijd – gemiddeld ruim 2,5 uur per dag – online, waar ze het liefst MSN-en. Dit blijkt uit onderzoek van newrulez research & marketing. Jongeren onderhouden daar een aardige vriendenkring blijkt uit de gemiddeld 113 contactpersonen in hun Messenger-lijst.

newrulez research & marketing ondervroeg 1.300 jongeren tussen de 15 en 24 jaar naar hun mediagedrag en –gebruik. Uit de antwoorden van de respondenten kwamen de volgende opvallende resultaten naar voren:

  • Jongeren hebben gemiddeld 2,5 uur per dag hun televisie aanstaan maar kijken gemiddeld slechts 1 uur en 42 minuten bewust naar het beeldscherm
  • 98 procent van de jongeren is in het bezit van een mobiele telefoon

Internetgebruik

Internetten is zeker niet het enige wat jongeren doen als zij zich op het web begeven. Mailen, gericht sites bezoeken en surfen weten ook het merendeel van de jongeren te boeien. Een kleine vijfentwintig procent schakelt de hulp van het www in voor het opzoeken van informatie voor school of houdt een eigen pagina of site bij.

Jongeren doen dagelijks de volgende activiteiten online:

1. MSN’en – 81 %
2. Mailen – 70 %
3. Gericht sites bezoeken – 60 %
4. Rondkijken/surfen – 55 %
5. Muziek downloaden – 35 %

Gadgets

Gadgets vinden ook bij de jeugd gretig aftrek. Zo heeft bijna iedere jongere (98 procent) een GSM en luistert zo’n 78 procent naar zijn iPod of mp3-speler. 59 procent maakt gebruik van een webcam.

Bijna allemaal hebben ze dus een GSM op zak. Daarmee belt de gemiddelde jongere 24 minuten per dag en hij of zij verstuurt 5 sms-berichten.

Het onderzoek

Het doel van het onderzoek was inzicht verkrijgen in actueel online en offline mediagedrag en -gebruik van jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar. Het metende onderzoek werd uitgevoerd middels online datacollectie via onderzoekspanel newrulez JeugdMediaPanel en de community CU2. Dit resulteerde in een netto steekproef onder 1300 jongeren. Het onderzoek werd uitgevoerd in week 38 en 39 in september 2006. Opdrachtgever is newrulez media b.v. en het is uitgevoerd door newrulez research & marketing; de dataprocessing is verzorgd door 2Gather informatiespecialisten.

(Sources: www.bricksmeetsbyte.com, www.newrulez.nl)

donderdag, oktober 12, 2006

Skype wordt steeds populairder...


Al van gehoord???

Skype is een programmaatje om gratis mee te bellen via het internet met iedereen die ook Skype heeft. Het is gratis en gemakkelijk te downloaden, en het werkt op bijna elke computer (Klik op het logo van skype om naar de homepage te gaan).
Op de onderstaande afbeelding krijg je een idee van hoe het werkt...

woensdag, oktober 11, 2006

Reclamecampagne van de dag!

Op de volgende link kun je dagelijks de nieuwste en populairste reclamecampagnes in beeld en geluid volgen!!!



(source: http://www.adforum.com)

maandag, oktober 09, 2006

Alternatieve zoekbots!

Bestaat er tegenwoordig nog iets anders dan Google?!?

Jawel! Pandia.com heeft er onderzoek naar gedaan en heeft een top 5 van alternatieve searchbots gepubliceerd.

Hier de resultaten voor wie genoeg heeft van Google, MSN Live, Ilse of Yahoo:

  1. Ask: een oude rot met prima resultaten. Geen intro nodig
  2. Gigablast: goede serachbot. Gigablast geeft aanverwante topics uit het thema van je search terug. Zoek je vb. evenement marketing dan krijg je ook sub-categorieën "evenement" en "marketing" kan lang duren.
  3. Factbites: De Factbites engine zoekt niet alleen naar websites die enkel je zoekterm weergeven. Zij zoekt het gehele onderwerpgebied. Op deze wijze kan het relevante resultaten over je onderwerp opleveren, zonder dat de exacte woorden erin voorkomen.
  4. Exalead: Het heeft een aantal zeer handige geavanceerde onderzoeksopties en een nieuwe manier om onderzoeksresultaten voor te stellen. De geavanceerde eigenschappen omvatten nabijheidsonderzoek, fonetisch onderzoek, en het onderzoek van het taalgebied.
  5. Snap: Visueel de mooiste ook weer een visual van de site.

Meer alternatieve zoekrobots? Klik HIER voor een volledige lijst!!!

(Sources: www.pandia.com, www.dutchcowboys.com)

donderdag, oktober 05, 2006

Nieuwste gadgets september 2006

Wat voor moois wordt er tegenwoordig wel niet allemaal op de markt gegooid?!?

Mini Keyboard
Het Freedom Mini Keyboard, ter grootte van een kredietkaart, kan je aansluiten op je smartphone of pda om de invoer iets menselijker te maken. Te vinden op FreedomInput.


Retro gsm
De retro gsm voor iedereen die de strakke designs beu is en nostalgie voelt bij de oude telefoonmodellen. Bij Hulger.


Decision maker
Misschien het ultieme gadget. Voor iedereen (van huisvrouw tot manager) die belangrijke beslissingen moet nemen: de Decision Maker. Geeft je antwoorden als 'misschien', 'nee', 'reorganiseer' of 'geef de beslissing door'. Bij Chiasso.com.


Intelligente trouwring
Moeite om je trouwdag of de verjaardag van je partner te onthouden? Gebruik deze intelligente trouwring: 24 uur voor de datum krijg je een waarschuwing, de ring wordt warm (10 seconden lang, bijna 50 graden Celsius). Bij Sci Fi Tech.


Boodschap in een ei
Een boodschap in een ei. Je opent het blik, voegt water toe - en na 5 a 7 dagen komt er een plant uit het ei gegroeid. Mét een boodschap ('Happy birthday' bijvoorbeeld). Op Iwantoneofthose.

Apple iPhone
Volgens Think Secret zal Apple in januari op de Mac World Expo de iPhone presenteren, een kruising tussen een mobiele telefoon en een iPod. Het gonst al maanden van de geruchten over een iPhone. De introductie van het toestel zou al een aantal keren vertraagd zijn door allerlei tegenvallers in de ontwikkelingsfase. Als de geruchten waar zijn, zal de iPhone onder meer zijn uitgerust met een 2,2 inch scherm, een 3 megapixel camera en natuurlijk iTunes. Daarnaast zou het aantal af te spelen nummers slechts gelimiteerd zijn door de capaciteit van het geheugen, dit in tegenstelling tot de Motorola ROKR (de eerste iTunes-telefoon).



GPS aanhangsel
Sony brengt binnenkort een GPS-aanhangsel voor fototoestellen (van Sony uiteraard). Daarmee kan je elke foto plotten op een kaart - de geo-gegevens waar de foto genomen werd worden zo meegegeven. Lees meer in het persbericht van Sony.


Zeep met caffeine
De Shower Shock zeep bezorgt je 200 milligram caffeïne per douche. Te vinden op Think Geek.

RoboMower
De 1200 USD voor de RoboMower wordt elke dag aantrekkelijker... Een 'battery-powered three-blade, 21-inch (56cm) powerful cutting system equivalent to a 5.5 HP gas mower', te vinden op Vacation Gadgets.

Aromatherapie pen
Deze pen is van Zwitserse makelij, en combineert werk en ontspanning. Een ingebouwde aroma-therapie in je pen, wie zou dat niet willen? Bij Satinbox.


Godpod
Dit dingetje kan 160 uur audio bevatten. Maar, maar, maar - het heeft ook wat nuttige extra's! Het leven van Christus in audioformaat, de Full Bible King James Edition en meer van dat moois op de Godpod. Op Megavoice.


Mp3-speler als jojo
Batterijen, de grote bedreiging van alles wat draagbaar en gadget is. In een onlangs uitgeschreven wedstrijd werd gevraagd dingen te ontwerpen die door de mens zelf werden aangedreven. Daaruit kwam deze jojo-achtige, zelf-aangedreven mp3-speler.


(sources: www.planetgadget.be, gadgets.startpagina.be)

woensdag, oktober 04, 2006

You Tube, een actuele trend!

(Logo = link naar homepage You Tube)
You Tube is een zeer actueel en populair fenomeen. Maar wat houdt het nu eigenlijk in en zou het voor ons interessant kunnen zijn?

Wat is het en waarom is het zo populair?
YouTube is een site waarop je filmpjes kunt delen met anderen. Je kunt je eigen filmpjes daarop neerzetten zodat je vrienden, familie, collega’s en de rest van de wereld kunnen zien wat voor moois je hebt gemaakt, of je kunt bekijken wat anderen daar neergezet hebben. En de beschikbare hoeveelheid video’s is enorm. Het aanbod is ongelooflijk divers, soms professioneel maar vaak erg amateuristisch.

YouTube is binnen korte tijd waanzinnig populair geworden bij een miljoenenpubliek. Er wordt gezegd dat YouTube zelfs een groter bereik heeft dan MTV en volgens nrc.next (d.d. 28 juni 2006) werd een bepaalde video van twee tienermeisjes die in hun slaapkamer een nummer van de Pixies playbackten, zelfs door zes miljoen mensen bekeken!

Deze populariteit is gemakkelijk te verklaren. Als je eenmaal begint met het bekijken van video’s, dan geeft dat al snel een sneeuwbaleffect. Je wordt namelijk, zodra je een video bekijkt, door de site vanzelf attent gemaakt op nog meer video’s met hetzelfde onderwerp, of op eerdere video’s van dezelfde maker, of er verschijnen links naar de videocommentaren die er gemaakt zijn als reactie op die video. En voor je het weet, klik je van het ene naar het andere filmpje.

Wat is positief aan You Tube?
  • De afscherming van je filmbestanden. Je kunt ervoor kiezen om je video’s alleen open te stellen voor vrienden en familie. Daarnaast kun je ook nog bepalen of men commentaar (tekstueel) mag leveren of niet, of men video comments mag insturen, enzovoort. Aan alles is gedacht. Je kunt dus ervoor kiezen om je film met de hele wereld te delen, maar zonder dat iemand commentaar mag leveren! Wouldn’t that be frustrating!
  • De mogelijkheid om commentaar te leveren via een video: video comments. Dat is slim bedacht van YouTube omdat veel mensen het leuk vinden (en handig) om direct via hun webcam commentaar te leveren op wat ze gezien hebben. Tegelijkertijd is het makkelijk want je hoeft zelf niets te bedenken, geen scènes of onderwerpen; je reageert gewoon op wat anderen bedacht hebben.
  • De mogelijkheid om een Channel aan te maken. Dat is je eigen videokanaal op YouTube waar al je video’s staan, waar mensen zich op kunnen abonneren (via "subscribe"), en waar je comments, e-mails en favorieten neer kunt zetten. En tot slot kun je op jouw kanaal een Bulletin bijhouden: dat is een soort video-nieuwsbrief die je naar al je vrienden kunt sturen. Het bulletin blijft dertig dagen zichtbaar.

Wat zijn de negatieve kanten?

  • Als je filmpjes de wereld in stuurt, krijg je gegarandeerd een hele hoop spam als commentaar terug.
  • Daarnaast mogen de video’s maar maximaal tien minuten zijn en wellicht is de 100MB ruimte ook wel weinig.
  • Het video-aanbod op YouTube kan in eerste instantie behoorlijk afschrikken omdat er zoveel rotzooi op staat.

Waarom zou het interessant voor ons kunnen zijn?

  • Voor bepaalde projecten waarbij exposure heel belangrijk is, kun je op deze manier heel veel bekijks krijgen. Bijvoorbeeld voor Trading Minds kun je een channel maken met allerlei filmpjes i.v.m. voorbereidingen en resultaten. Dit geeft een mooie kans om "gezien" te worden op een originele manier. Zou leuke zijn op de website...
  • Je kunt ook je YouTube-film in een eigen website of blog opnemen als link of embedded video (de html-code krijg je er direct bij). Zo kan je YouTube uitsluitend voor de serverruimte gebruiken, maar je video’s en andere communicatie via je bestaande blog blijven delen.
  • De afscherming van videomateriaal biedt kansen. Als je kunt bepalen wie welk filmpje mag bekijken, kan je ook iets doen met privacy-gevoelig materiaal. Je kunt bijvoorbeeld studenten laten filmen en ze hun resultaten snel en makkelijk laten uploaden. Vervolgens kunnen de studenten weer op elkaars films commentaar leveren, hetzij door middel van tekst, hetzij door middel van een videocommentaar.

Een van de populairste channels op You Tube!

Een van de populairste channels waarop je je kunt abonneren die van een oude man, die zich Geriatric1927 noemt. Het is eigenlijk gewoon opa die vertelt. Hij vertelt namelijk over vroeger, over de Tweede Wereldoorlog, over zijn leven. Het is wonderbaarlijk dat een man van bijna 80 dit medium gebruikt om zijn gedachten, kennis en ervaringen aan de wereld mee te delen. En de wereld reageert! Met teksten maar ook veel met (webcam)video comments. De videocomments maken inmiddels een groot deel uit van het video-aanbod op YouTube.

Gelijksoortige dienstverleners:

(Sources: http://e-learning.surf.nl, http://en.wikipedia.org/wiki/Youtube)

dinsdag, oktober 03, 2006

Nieuwe reclamevormen

Tegenwoordig zijn de meeste adverteerders het er wel over eens dat reclamefilmpjes op televisie niet meer "je van het" zijn. Commercial breaks, zoals we ze noemen, zijn niets anders meer dan plaspauzes en "koelkastneusmomenten" geworden. Een voorbeeld hiervan is Heineken die begin 2006 stopte met reclame op tv in Engeland.

Dit betekent echter niet dat de adverteerders stoppen met reclame voeren. Ze verzinnen gewoon andere manieren en technieken:

Flash mobs: een menigte (mob) die als een flits (flash) op straat verschijnt naar aanleiding van een sms.De flash mobs zijn geen rage geworden, maar wel een goede manier om aan klantenbinding te doen. Ford en Sony organiseren sinds kort gratis flash concerts, hvieroor moet je jezelf inschrijven via een website. Een paar dagen voor het concert ontvang je dan via sms plaats en uur van het concert.

Spoofs: kort en grappig amateurfilmpje, al dan niet geënt op bestaande reclamespots. Een zelfgemaakte spot met golfer Tiger Woods in de hoofdrol beviel Nike zo goed dat het filmpje nu in een lichtjes aangepaste versie op televisie loopt. Verwacht wordt dat de consument in de toekomst wel vaker zelf reclame zal maken voor zijn of haar favoriete producten, een beetje zoals de kijkers van VTM tegenwoordig hun eigen nieuws kunnen maken.

Brand buzz marketing: ook wel gewoon mond-op-mondmarketing genoemd. Sommige trendsetters en smaakmakers worden daadwerkelijk betaald om een product te promoten, niet met luide trom maar discreet, als ging het om een strikt persoonlijke mening. Wie zijn die buzzers dan? Dj’s, barmannen, winkeluitbaters, fotografen, muzikanten en journalisten. Je kan ook een virtuele buzz creëren, op forums, in chatboxen, via e-mail of blogs.

Interactieve one-to-one communicatie:
  • In de Londense metro konden de pendelaars afgelopen zomer op aangeven van een elektronische trailer en met behulp van Bluetooth-technologie gratis materiaal downloaden van Coldplay, foto’s, screensavers, muziek, video en interviews. Gemiddeld duizend mensen per dag reageerden op de trailer en gingen een ‘one-to-one’ conversatie aan met platenfirma EMI en Coldplay.
  • In Brussel hing eerder dit jaar een grote affiche van American Express met ingebouwd reuzenscherm. Via de website van het bedrijf kon je foto’s opsturen die dan levensgroot geprojecteerd werden.
  • Ford pakte uit met een sms-spel waarvan de score werd bijgehouden op een affiche met elektronisch scherm. De hoofdprijs was een Fiesta.

Branded entertainment: bijvoorbeeld de Belgische eerste klasse voetbal wordt de Jupiler League genoemd. De wielerploegen in het profpeleton rijden al jaren onder een merknaam en steeds meer bedrijven maken tegenwoordig gewoon eigen televisieprogramma’s, zoals (in de VS) The Apprentice van General Motors, een programma waarin de kandidaten nieuwe producten moeten ontwerpen.

Rip away wild postings: rage rond de posters van H&M (die gewoon gepikt werden uit winkels en bushokjes) bracht de reclamejongens op een briljant idee: je verspreidt een aantal affiches die de klant of de voorbijganger gewoon mag meenemen.

Relationship marketing: weinig adverteerders zijn zo creatief in het ontwijken van verbodsbepalingen als de tabaksfabrikanten. R.J.Reynolds organiseert in de VS regelmatig Ranch Parties waar je een verblijf kan winnen op de Marlboro Ranch, u weet wel, waar die cowboy gestorven is aan kanker. Het bedrijf sponsort ook rookfeesten en wedstrijden met in de prijzenpot hoofdzakelijk sigaretten. Brown and Williamson Tobacco stuurt in de winter promomeisjes met warme koffie naar de sukkelaars die buiten een sigaretje staan te roken omdat het binnen niet meer mag. Voor de rest zijn de tabaksfabrikanten net als bij ons in grote mate afhankelijk van reclame op het verkooppunt, de enige vorm van communicatie die nog wordt toegelaten.

Podcasting: nog in de kinderschoenen maar de populairste podcasts (zelfgemaakte radioprogramma’s die je moet downloaden van internet) kunnen nu al op belangstelling rekenen van potentiële adverteerders. Nog een nieuw medium dat zeker gaat ontgonnen worden.

Vodcasting: hetzelfde als de podcast, maar in de plaats van alleen geluid kan hier ook gebruik gemaakt worden van beeld. Ideaal dus om reclamefilmpjes te verspreiden.

(Sources: www.vivat.be, www.wikipedia.com)